En af Bønnerups yngste erhvervsfiskere fortæller om sit fiskerliv og hvordan timerne på havet kun er en del af det

Stort set alle øvrige fiskere i Bønnerup er ældre end 37-årige Kim Lykke Petersen på fiskekutteren RS 73 Annika – en 9,98 m lang glasfiber fiskekutter fra 1983, som Kim har sat i tip-top stand.
Både han og hustruen Vita er begge ud af fiskerfamilier – han i Bønnerup og hun i Øster Hurup.
Vita arbejder som landinspektør, og sammen med børnene Jeppe og Frederik på 9 og 11 år nyder hun at tage med Kim på havet, når job og vejr tillader det – ofte om natten, da Kim helst sejler natture.
Drengene tager også med alene med farmand, og det er sejt at kunne tilbyde kammeraterne en fisketur.

Afhængig af helbredet
”Jeg har altid villet være fisker og købte min første båd som 19-årig,” fortæller Kim.
”Men der er løbet meget vand gennem åen siden, og det er blevet til en del opkøb af både med tilhørende ombygninger i de knap 20 år, jeg har været selvstændig fisker.”
Der er blevet rystet på hovedet nogle gange i tidens løb, men Kim har ikke rystet på hånden og har forstået at kombinere sansen for en god handel med et liv som fisker.
”Jeg elsker det frie liv på havet. Vist kan det da være surt, når det er pissekoldt og blæser, men det opvejes så rigeligt af timerne i stolen, hvor solen skinner og den friske luft kommer ind gennem vinduet og hilser på.”
Kim siger, at kun helbredet kan sætte en stopper for det frie fiskerliv.
Og helbredet er rent faktisk lidt på tværs, da Kims ryg og ben driller ham en del.
At han gennem sine yngre år har været en del af den digitale tidsalder og gør brug af dens muligheder, kan du følge med i på Facebooksiden ”RS 73 Annika – Bønnerup Strand”.
Her fortæller Kim med video og billeder om livet om bord på RS 73 Annika.
”Mange følger med og det er sjovt med de mange positive tilkendegivelser omkring fiskeriet.”
På det seneste er han også begyndt at sælge fisk fra båden i enten Bønnerup eller Grenaa.
Når Kim på Facebook fortæller, at han sejler ud, og hvortil han returnerer, kan du svare tilbage med din bestilling og afhente den, når båden er i havn.
”Jeg renser fiskene men har ikke lov til at flå dem, og det går heldigvis rigtig godt med salget.”

Du skal have det i dig
”Det er et specielt erhverv, hvor du aldrig har helt fri – og heller ikke har lyst til at holde fri. Der skal olie på båden, der er en trawl, der skal ses efter, og det er vigtig at følge med i de andre fiskeres gøren og laden.”
Det er en livsstil og det fylder bare meget i hverdagen.
”Det er ingen klagesang, for jeg brænder for fiskeriet og kombinerer hobby med arbejde.”
Fiskerflåden i Bønnerup er gået meget tilbage, og der er i dag cirka femten både tilbage.
”Du skal have det i dig for at blive fisker. Om mine børn også skal være det, ved jeg ikke. Jeg presser dem ikke, men hjælper dem gerne, hvis de vil gå den vej.”

Plads til flere fiskere i Bønnerup
Kim har tidligere haft erhvervspraktikanter og elever med, og viser unge interesse for at snuse til faget, er han ikke bleg for at tage dem med på en tur.
For år tilbage blev han med RS73 Annika kåret som årets læreplads indenfor fiskeriet, og Kim er helt med på vigtigheden i at flere unge får interesse for faget.
”Der er gode muligheder og plads til mange flere fiskere i både Bønnerup og Grenaa, og det vil være rigtig godt, hvis der kommer flere til.”
I modsætning til tidligere er der i dag kun én fiskeopkøber i Bønnerup og Grenaa.
”Vi mangler konkurrence, for mens prisen stiger andre steder, går kurven her bare ligeud. Det presser erhvervet.”
Kim fortæller, at fremmede fiskere elsker Bønnerup på grund af de fine forhold, og at man gerne ser endnu flere af dem bruge havnen.
”Havnen får en andel af omsætningen, så jo højere priser og jo flere fisk, jo bedre er det også for havnen og havnens økonomi.”

Gode handler supplerer fiskeriet
Oftest sejler Kim ud fra Bønnerup og Grenaa, men er det sløjt med de hjemlige fiskepladser, er Gilleleje og Anholt også gode alternativer.
På årsbasis bliver det til 110-120 fiskedage.
Mange fiskere har flere dage, men Kim prioriterer familien, og med en mindre båd og ingen folk på lønningslisten er friheden større.
”Mens nogle fisker hele tiden, vurderer jeg det lidt fra gang til gang og nyder samtidig friheden ved det. Kan jeg bare få en fornuftig nat, så er jeg tilfreds med det.”
Er der dårligt vejr og dårligt fiskeri, bliver Kim hellere hjemme.
”Til gengæld giver jeg den en skalle, når der er gode forhold og godt fiskeri.”
Kims far og farfar har været fiskere, og Kim har altid vidst, hvad han ville.
Han har i tidens løb haft flere både og brugt meget tid på istandsættelser.
”Jeg kan godt lide at handle, og det er faktisk gået ret godt med at handle såvel både som ferielejligheder her i Bønnerup. Det er godt også at have noget at rive i ved siden af fiskeriet.”