Snart 73-årige Gerda Rasmussen har i mere end 25 år taget sig af havnefestens nok mindst attraktive opgave

Tekst og foto: Mogens Greve
Billedtekst: Formand for havnefesten, Gitte Sørensen, der glæder sig over de mange frivillige hjælpere. En af dem er 73-årige Gerda Rasmussen.
Vi har ikke lige et foto af Gerda … men det finder vi ud af ved en senere lejlighed.

Langt de fleste af havnefestens gæster bemærker næppe en 73-årige dame, der om formiddagen gør hovedrent i de to toiletvogne – og i løbet af dagen tjekker for papir m.m.
Gerda bor i Bønnerup, og hun har en spand varm vand og ”rengøringsværktøj” m.m. med hjemmefra.
”Ingen andre har spurgt, om de må tage over, men toilettjansen generer mig nu ikke,” siger Gerda.
”Jeg ved ikke, hvor længe jeg har gjort det, men det skal nok være mere end 15 år.”
Efter at have tænkt lidt nærmere over det, korrigerer hun.
”Det kan nu godt være, at det er tæt på de 30 år.”
Og så det uundgåelige spørgsmål – går du også ind til mændene?
”Ja da, jeg har set elendighed nok i min tid og klarer også det. Og vil de ikke se på mig, kan de jo bare lukke øjnene.”

300 frivillige bærer festen

Gerda er kasserer i borgerforeningen og står for de ugentlige bankospil.
”Sammen med et par andre laver jeg også bankospil under havnefesten.”
Snakken falder på det at være frivillig hjælper – før og nu.
”Jeg har et barnebarn midt i tyverne. Han har ikke meldt sig som hjælper. ”Men jeg hjælper da altid til med noget, når jeg er der,” siger han til mig. Tiden er en anden, og de unge tænker anderledes. Men jeg er sikker på, at mange af dem stadig er klar til at give et nap med.”
Netop det med frivillige hjælpere er nemlig en stor udfordring for havnefesten.
En stor del af de 300 frivillige er oppe i årene, og nye aktiviteter har også betydet behov for flere hjælpere.
Formand for havnefesten de seneste fire år, Gitte Sørensen, har været tæt på at kaste alt fra sig i frustration over manglen på hjælpere.
”Når det så igen i år alligevel er lykkedes at få enderne til at nå sammen, glemmer jeg også lidt det trælse. Og jeg garanterer for, at der venter et brag af en fest.”

HAVNEFESTENS NYE PROGRAMPUNKT – også for dig

Selv om programmet er lavet og plakaterne trykt, opfordrer Gitte alle til i år at sætte endnu et punkt på festprogrammet.
”Hvis vi skal gøre noget, inden udfordringen med hjælperne bliver til et problem, er det NU, at Bønnerup skal tage snakken om, hvordan man hjælper bestyrelsen med at skaffe de 300 frivillige.”
Det nye programpunkt under havnefesten:
Snak med hinanden om, hvordan I hjælper bestyrelsen med at skaffe 300 frivillige til næste års havnefest.
Gitte har forståelse for, at mange prioriterer selv at deltage i festen.
”Men havnefesten er ikke en fest, andre laver for Bønnerup. Det er en fest, Bønnerup laver for Bønnerup. I og med at det er fortsat sværere at skaffe hjælpere, vokser byrden på bestyrelsens skuldre tilsvarende. Og så kan ende med at blive meget svært/umuligt at finde en bestyrelse.”
At det er svært at skaffe frivillige blandt borgerne i Bønnerup opvejes delvist af folk udefra.
”Vi har efterlyst hjælpere på Facebook, og dem der kom, er stort set alle udefra – Ørsted, Udbyhøj og Skanderborg blandt andet. Gjerrild Kræmmermarked stiller med hjælpere her, og derfor skal vi også finde 12 personer til at hjælpe dem. Kun 4 af de 12 er fra Bønnerup.”

Trofast hjælper fra Oslo

Ligesom Gerda i toiletvognene er en anden trofast hjælper, Poul Bach, også pensionist.
Det er ikke mindst hans fortjeneste, at Bønnerup er så attraktiv for kræmmerne, at der altid er venteliste til de cirka 300 meter stadeplads.
”Det eneste vi hører til ham er, når han fortæller, at de 300 meter er solgt. Han byder dem velkommen, og allerede der kommer de første bookinger til året efter. Det er også ham, der står for morgenmaden til de cirka 50 kræmmere og sørger for, at de får en lille en til halsen.”
Den hjælper, der har længst vej til Bønnerup, bor i Oslo.
”Hun er barnefødt her i området og har sommerhus i Bønnerup. Både lørdag og søndag står hun i bod og møder en masse fra dengang. Eneste betingelse er, at hun vil stå i bod med Karin.”
At Bønnerup holder festen for Bønnerup går igen i bestyrelsens måde at tænke de lokale erhvervsdrivende ind i arrangementet.
”Det kan godt være, at vi kan spare lidt ved at kigge i andre retninger, men det gør vi ikke. Vi støtter helst lokalt – lige fra Brugsen til Djursfad og Papirgården i Grenaa.”
Støtten går også den anden vej – eksempelvis sponsorerer lokale erhvervsdrivende præmier til alle deltagere i søndagens præcisionssejlads kl. 11.30.
”Så snart Poul ude i båden har fundet vinderen, ringer han til Glashuset, og ved præmieoverrækkelsen kl. 16.30 er vindernavnet indgraveret i vandrepokalen.”